24. januar, af Zacharias Brix Madsen

Kom til udstilling om bæredygtig udvikling på Hasseris Gymnasium

Udstillingen Ayni kan lige nu opleves på Hasseris Gymansium. Udstillingen viser, hvordan Danmark har været med til at skabe bæredygtig udvikling i Bolivia - og markerer samtidig lukningen af den danske ambassade i Bolivias hovedstad, La Paz.

Jeg har været på besøg på Hasseris Gymnasium, hvor man lige nu kan opleve den bæredygtige udvikling i Bolivia gennem lyd, billeder, kunst og video. På gymnasiet mødte jeg både den bolivianske fotograf bag billederne, Juan Gabriel Estellano, og spansklæreren, Charlotte Klemmensen, som har sørget for, at Hasseris Gymnasium er første stop for udstillingen. Formålet med udstillingen er at vise Danmarks betydning for udviklingen i Bolivia.

Udstillingens fascinerende billeder springer straks i øjnene, når man træder ind ad hovedindgangen på Hasseris Gymnasium. Billederne suppleres af videoer, der viser spændende fortællinger om projekter, der har medvirket til at udvikle landbrugsektoren, uddannelsessystemet, oprindelige folks rettigheder og naturbeskyttelsen i Bolivia. Flere af billederne fanger straks interessen, da de kan relateres direkte til vores arbejde med at skabe et bæredygtigt Aalborg.

Et af billederne viser Bolivias første solcelleanlæg i Cobija, som ligger midt i den bolivianske del af Amazonas. Området ligger så afsides at, der ikke er forbindelse til Bolivias øvrige elnet. I stedet blev strømmen tidligere produceret af ustabile og forurenende diesel-generatorer. Nu sørger solcelle-anlægget for stabil og vedvarende energi til hele området. Det har stor betydning for den enkelte husstand, men det betyder også, at hospitaler og den lokale lufthavn har mindsket risikoen for ulykker på grund af pludselige strømafbrydelser.

Fotografen, Juan Gabriel Estellano, fortæller passioneret om den store betydning, som dansk støtte har haft for Bolivia. For ham er det vigtigt at udstillingen kan vise den udvikling, som Bolivia har gennemgået i de fem årtier, hvor Danmark har været til stede i Bolivia. Han pointerer at Bolivia er et af de fattigste lande i Latinamerika samtidig med at landet har en meget lav befolkningstæthed sammenlignet med Danmark og Europa. De to forhold giver store udfordringer, men samtidig kan det være en fordel, når landet skal tilpasse sig de klimaforandringer, som man allerede mærker i Bolivia.

Charlotte Klemmensen lægger vægt på, at det er vigtigt for de studerende at forholde sig til omverdenen i undervisningen. Derfor har hun også inddraget udstillingen i spanskundervisningen, så eleverne får kendskab til de udfordringer, som denne del af verden lever med. For hende er det ikke nok, at eleverne lærer at tale spansk – de skal også have en forståelse af virkeligheden og ikke mindst se, hvordan Danmark også har spillet en rolle i denne del af verden.

Udstillingen markerer lukningen af den danske ambassade i Bolivias hovedstad, La Paz, og enden på dansk støtte til udviklingsprojekter i Bolivia. Udstillingen er blevet til i samarbejde mellem ambassaden og den nordjyske journalist, Lise Josefsen Hermann, der er nomineret til prisen som Årets Nordjyde for hendes internationale udsyn og formidling af bæredygtige løsninger.

Udstillingen er åben for alle og kan ses på Hasseris Gymnasium frem til den 6. februar.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode