19. november, af Grøn Agent Zacharias Brix Madsen

Skoleelev: Sådan giver du dit tøj nyt liv

I Danmark er vi rigtig gode til at smide ud, og det er et problem. Faktisk bliver langt over halvdelen af det tøj, vi ikke bruger mere sendt til forbrænding i stedet for at blive genbrugt. Det er en skam, for når vi brænder det, er det en stor ressource, der går til spilde.

Det meste affald bliver brændt på et forbrændingsanlæg, men her brænder vi altså også naturlige råstoffer, som vi er afhængige af. Naturen er millioner af år om at danne dem og kan altså ikke nå at erstatte dem i hverken vores egen, vores børns eller børnebørns levetid.

Vi skal alle blive bedre til genanvendelse, derfor kommer jeg her med nogle forslag til, hvad du kan gøre med tøjet, møblerne og alle de andre ting og sager du ville skille dig af med i stedet for at smide det ud.

 

Genbrugsbutikker

Det kan være en rigtig god idé at give dine ting til genbrugsbutikker. De fleste genbrugsbutikker er nemlig drevet af velgørenhedsorganisationer, som donerer overskuddet til eksempelvis nødhjælp. Hermed kommer du af med dit tøj/dine ting, og samtidig gør du en god gerning. Win win!

 

“Problemet” med bl.a. genbrugsbutikker er, at de kun tager imod brugbare ting, som kan sælges videre som de er. Men selvom noget ikke kan blive solgt videre som det er, så kan det jo stadig genanvendes. Og hvad gør man så ved det??

Der findes heldigvis virksomheder og butikker, som tager imod ALT dit tøj. Også selvom det er et par slidte underbukser eller hullede strømper. Her kan det blive syet om, så det kan sælges på ny, og så sparer man belastningen på miljøet ved at producere nyt tøj helt fra bunden.

 

Sælg

Du kunne også bare sælge dine ting selv. Der findes mange sider på internettet, hvor man kan sælge sine brugte ting. Måske er der en side specielt for din by? Du kan også samle alle de ting, du ikke vil have mere, og måske få en ven til at gøre det samme. Så kan I holde et lille loppemarked på vejen, hvor I bor. (Husk at holde ind til siden, så du ikke er til fare for andre eller dig selv;))

 

Gi’ en gave

Overvej om nogle af dine venner/veninder, søskende eller andre familiemedlemmer kunne være interesseret i de ting du har. Lad det gå videre i arv, eller giv det som gave. Det kan sprede meget glæde!

 

Byt

Få dine nærmeste til også at gennemgå og sortere i alle sine ting. I kan selv bestemme om det skal være tøj, sko, møbler, andre ting og sager eller alt. Hold derefter en byttedag hvor I stiller alle jeres ting frem, og så er det bare med at bytte løs! Det kan eventuelt være i forbindelse med Aalborgs bæredygtighedfestival.

Donér

Der er rigtig mange – både organisationer og institutioner – der med glæde tager imod dine donationer. Det behøver ikke bare være penge! Nødhjælpsorganisationer kan godt have brug for tøj, bøger eller legesager.

Det kan også være, din nærmeste skole vil tage imod gamle møbler, som kan bruges til håndværk undervisningen. Børnene vil elske det!

 

Sy

Er du blevet træt af din gamle kjole eller bukser? Sæt dig ned, klip det op og begynd at sy! Du kan prøve dig frem og lave designet om, tilføje nogle knapper eller klippe en ny halsudskæring. Hvis du ikke har lyst til det, kan det jo blive til noget helt nyt. Et pudebetræk, et forklæde eller en taske.

Måske tror du ikke lige du kan sy, men det er super nemt. Sæt dig ned, lær det over internettet og prøv dig frem. Måske bliver det din nye hobby, eller det viser sig, du er et talent? Det kan også være, du er heldig at din søde bedstemor kan og vil lave noget for dig. Og hvis det går helt galt, kan det jo altid bare blive til klude eller et viskestykke.

Kreer

Vær kreativ og lav noget sjovt med dit affald. Næste gang du smadrer en tallerken, en vase eller generelt bare keramik, så gem skårene. Til sidst har du så meget, at du kan begynde at være kreativ og lave mosaikkunst. Du kan også samle glasflasker eller syltetøjsglas og sætte dem sammen med noget lys indeni. Og så vupti, så har du en lampe.

Nyt formål

Tænk om dine ting kan bruges til noget andet, end det det egentlig var købt til. En støvle kan blive til en urtepotte, en bog kan blive til en æske eller bruges som pynt på væggen, og en palle kan blive til et bord. Kun fantasien sætter grænser!

Jeg hedder Regitze Fjordbak og går normalt i 9. klasse på Vester Hassing Skole. Her i uge 46 har jeg dog været lidt ude af huset. Nemlig hos Center For Grøn Omstilling som erhvervspraktikant. Her har jeg oplevet en masse forskellige og spændende ting. Jeg har været med til nogle møder, hvor jeg har lært en masse. Bl.a. noget om adfærdsændringer ift. affaldssortering. Så har jeg også været med på landbrugstilsyn og besøgt renseanlægget. Jeg har lært en masse, som jeg vil tage med mig i mine fremtidige overvejelser og valg af uddannelse, job og karriere. Jeg har haft en super god uge, og det er jeg meget taknemmelig for.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode