6. februar, af Anne Sophie Gøllnitz

Se min kjole, den er grøn og genbrug

Der er nærmest endeløst gode grunde til at genbruge tøj. Først og fremmest er det billigt, det er godt for miljøet og så taler jeg nok ikke kun for mig selv når jeg siger at det også er en fryd at møde en genstand eller tøj som har værdi i sin særegenhed. Men præcis hvor meget en t-shirt koster miljøet og klimaet i produktionen kan være svært at gennemskue som forbruger – og hvad kan man egentlig gøre ved det?

Jeg vil gerne fortælle en historie om genbrug. Jeg har tidligere stået for at arrangere et tøjmarked, hvor ideen var at bytte og sælge til studievenlige priser – og spare miljøet for rigtig mange liter vand og kemikalier. Der er desværre ikke tal på, hvor mange hundredevis af kilo tøj som blev givet videre til andre, eller solgt for 20-30 kroner.

Sammen med en kollega på Café KUL i Nordkraft, tilbage i 2011, fik jeg en idé om at afholde et lille, hyggeligt tøjgenbrugsmarked for unge. Der kom ca. 20 gæster, som gav rigtigt positiv feedback. Dernæst tog det ene arrangement, der kom til at hedde BazaarKUL, det andet – det blev månedligt tilbagevendende, og fik mere og mere succes. Der kom sæsoner hvor der var kø gennem hele Kedelhallen i Nordkraft, fordi folk ventede på at komme ind og købe genbrugstøj! Vi måtte have dørmand, for at der ikke kom for mange ind i cafeen.

Ind i mellem gjorde jeg gæsterne opmærksomme på, at de gjorde noget rigtigt godt for miljøet ved at genbruge. Mange havde slet ikke set genbrug i et miljøvenligt lys før, og de blev glædeligt overraskede. Til sidst kom der så mange forbi, at vi kunne bruge Kedelhallen, hvor besøgstallene hver måned ramte mellem 1500-2000.

Efter hver BazaarKUL, kunne deltagerne til markedet donere det tøj de ikke ville have med hjem, til en genbrugsbutik vi havde en aftale med, som kom og afhentede tøjet senere. Jeg arbejder ikke længere på Café KUL, men mit genbrugshjertebarn BazaarKUL fortsætter.

Hvad successen for det lille genbrugsmarked skyldtes, er jeg stadig i tvivl om. Men jeg ved, at for hver eneste t-shirt der blev solgt til BazaarKUL, sparede vi 1400 liter vand – det svarer til 10 badekar fyldt til randen med vand! Samtidig skærmede vi miljøet for potentielt 165 skadelige kemikalier (Miljøstyrelsen).

Kemi som ftalater, blegemiddel og antibakterielle stoffer kan man blive fri for ved at genbruge. Der er faktisk ret meget man som forbruger kan gøre! I en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, har man fundet ud af, at klimaaftrykket fra en almindelig families tøj er større en aftrykket fra strømmen til alle husets husholdningsapparater til sammen (Miljøstyrelsen). På trods af, at det måske kan virke uoverskueligt, er der mange muligheder for, at mindske sin miljøbelastning i sit tøjforbrug.

Du kan se efter miljømærket tøj, når du handler. Det kan være Svanemærket eller EU-blomsten.

Køb kvalitetstøj. Det holder længere, og modvirker ’brug og smid væk’ kulturen. Det kræver flere penge på én gang, men er en investering på lang sigt.

Og så er der endelig min favorit: Genbrug! Hvis ikke du frekventerer genbrugsbutikker, kan det betale sig at holde et vågent øje med lokalområdet; der kan både være loppemarkeder og genbrugsbazaarer som kan gemme på guld og grønne sager. Det kan også være meget rentabelt at sælge sine aflagte læderbukser eller duffelcoat, og på den måde er genbrug et win-win-win – for miljøet, for andre og for dig.

 

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode