Affaldssortering i Børnehaven Vaarst

De mindste borgere i Vaarst gør os alle grønnere. I byens børnehave har man nemlig fokus på affaldssortering, genbrug og bæredygtighed – bl.a. med hjemmelavede sorteringscontainere og en legeplads med genbrugsmaterialer.

Hjemmelavede containere

Da borgerne i Aalborg Kommune fik ny sorteringsordning i foråret 2017, fik bestyrelsen i Børnehaven Vaarst en god idé:

Børnehaven skulle også sortere deres affald, og manglende containere skulle ikke være en hindring. De anskaffede sig nogle store papkasser, som kunne gøre det ud for containere, og så skulle der ellers sorteres. Børnene i børnehaven lavede deres egne piktogrammer og klistrede dem på containerne, så de nemt kan se, hvor de forskellige typer affald hører til.

På affaldstur

De nye pap-containere blev startskuddet til en lang række aktiviteter, der lærer børnene om bæredygtighed og vigtigheden af sortering.

Børnene har f.eks. været på tur i lokalområdet, hvor de har samlet affald, der flød på gaden, taget det med tilbage til børnehaven og sorteret det i deres egne containere. Pædagogerne har lavet et spørgeskema om affalds- og sorteringsvaner, som børnene kan tage med hjem og gennemgå sammen med deres forældre. Målet er, at børnene skal få forståelse for, hvordan det, vi smider væk, har indflydelse på miljøet.

Genbrugslegeplads

Også på børnehavens legeplads er der fokus på bæredygtighed. Da flere af pladsens klatrestativer og aktivitetsmuligheder trængte til en kærlig hånd, men der ikke var budget til at købe nyt, fik bestyrelsen nemlig endnu en god ide:

Hvorfor ikke lave en legeplads af genbrugsmaterialer? Der blev samlet ting og sager ind fra børnenes familier og byens borgere, som bidrog med alt fra gamle bildæk og europaller til gryder og pander. Derudover fik børnehaven lov at besøge Genbrugspladsen i Storvorde, hvor de gik på jagt efter brugbare materialer. På en arbejdsdag hjalp børnenes familier med at omdanne de indsamlede materialer til sjove og anderledes aktiviteter, bl.a. med inspiration og ideer hentet fra Instagram. Det blev bl.a. til et stort udekøkken med rigtigt armatur og grej, en balancebane af bildæk og en benzinstation med vaskehal.

Projekterne i Børnehaven Vaarst har høstet et hav af positiv opmærksomhed på byens Facebook-side, og flere af lokalområdets institutioner er blevet inspireret til selv at gå i gang med lignende initiativer.

Vil du vide mere?

Kontakt Joan Nørgaard på

[email protected]