15. november, af Gittemarie Johansen

Planeten bliver ikke koldere fordi det snart er jul – tværtimod

Mit navn er Gittemarie Johansen, og jeg er hvad jeg selv kalder en fuldtid zero waster. Jeg lever af holde foredrag om min plastikfri livsstil og af at lave videoer og blogindlæg på mine sociale medie platforme om bæredygtige vaner. Jeg faldt over zero waste bevægelsen tilbage i 2015, og jeg har lige siden minimeret mængden af spild og skrald, alle steder jeg kan.

Vi er efterhånden nået dertil i vores kollektive grønne omstilling, at vi forstår, at vi bliver nødt til at ændre små ting i vores hverdag for at blive mere bæredygtige. Det er (heldigvis) ikke længere unormalt at se flere købe ind med deres lærredsposer, eller høre folk frabede sig sugerør på restauranter og cafeer. På samme måde ved mange af os også godt, at vi ikke skal købe så mange ting, og slet ikke så meget vi ikke har brug for. Flere af os vælger kødfrie dage og erstatter gerne frikadellerne med linsedeller et par gange om ugen. So far so good.

Men når en af de helt store forbrugerhøjtider kommer tættere og tættere på, så frygter jeg, at vi vil glemme mange af vores bæredygtige vaner og målsætninger. Det er som om, at når det bliver jul, så skal vi altså ordentligt hygge os, og det kan man simpelthen ikke uden at lave en forfærdelig masse affald. Og dog, det tror jeg faktisk godt, man kan. Som fuldtid zero waster har jeg brugt de sidste 4 juletider på at forbedre mine højtidsvaner, og minimere spild og skrald, uden at minimere mængden af hygge og samvær.

Julen i tal

Ifølge Cocito report 2012 og affaldsplus 2013:

1. Julemiddagen udleder i gennemsnit 130 kilo Co2 – det samme som 102 timers elforbrug

2. Vi spilder 80% mere mad i december end resten af året

3. Danskerne bruger 825 tons gavepapir hvert år, og det kan ikke genanvendes

4. En spillekonsol udleder 300 kilo Co2 – det samme som 2400 km i en benzinbil

5. Pakkekaldendre med 24 små nipsting udleder 72 kilo Co2

6. 300 timers lyskæde med glødepærer udleder 5 kilo Co2, LED udleder 1 kilo

 

Gaveindkøb
Vi køber alt for meget i dag, og det meste af de produkter vi køber produceres på forurenende og uetisk vis i sweatshops i lande som Kina, Indien og Bangladesh – vores julegaver er ingen undtagelse. Men man behøver jo ikke købe sine julegaver i mærkebutikker og stormagasiner. Der er hundredvis af andre måder at vise folk, at man holder af dem på. Oplevelsesgaver er en af mine yndlingsgaver, både at få og give. Det kræver minimal indpakning, man kan eventuelt lave et flot kort. Oplevelsesgaver kan være alt muligt, lige fra restaurantbesøg eller en koncert, til museumsbesøg, en ferie (selvfølgelig uden fly hehe) eller billetter til et sportsevent. Gaver behøver ikke være noget der rasler for at gøre modtageren glad. Jeg er også stor fan af at give brugte gaver. Det lyder ikke så lækkert, men der er mange fordele ved en brugt gave. Jeg kigger ofte på dba, trendsales, tradono og i genbrugsbutikker efter ting jeg ved familie og venner ønsker sig – og jeg finder det. Hvis nogen ønsker sig et stykke elektronik eller noget legetøj, så kan man finde det nærmest ubrugt på dba. Det er helt sikkert bedre at bruge det vi allerede har produceret, frem for at sende et signal til producenten om at der skal producere mere, anytime.  Jeg har siden 2015 eksperimenteret med at lave skønhedsprodukter selv, og det kommer der også nogle super lækre gaver ud af, min hjemmelavede bodylotion får i hvert fald ben at gå på hos både min mor og hos mine veninder. Hjemmelavede gaver er super personlige og det sender et fedt signal.

Gaveindpakning
Når man nu har fundet sin bæredygtige gave, hvordan pakker man den så ind? Det er en af de ting, som er super hyggelige, men som desværre også er hyggeligt spild – og vi ved det jo godt. Det er desværre bare super kedeligt at give en uindpakket gave. Jeg pakker derfor gaver ind i genbrugelige materialer. Ting som kan bruges igen og igen (og som faktisk bliver en del af gaven). Det kan være materialer som en lærredspose, et viskestykke eller en flot æske. Jeg har udfaset brugen af tape fuldstændig, det behøves heller ikke, hvis man bruger papir. I stedet bruger jeg et stykke tykt snor. Hvis man er i tvivl om den slags rent faktisk fungerer, så se en film fra 60’erne eller fra før det, for det var sådan alle pakkede gaver ind inden det skinnende gavepapir tog over. Den helt budgetvenlige metode er at bruge avispapir med snor. Som dekoration pynter jeg med tørret grønt eller gran. Det bliver super flot og til og med bæredygtigt, yes.

Julepynt
Det meste nips og pynt man kan finde i store butikker er produceret lige så forurenende, som de store gaver vi køber, og at købe pynt og nips holder jeg mig generelt helt fra. Sidste år havde min far og jeg det vanvittigt morsomt med at lave flettede julehjerter og kræmmerhuse af avispapir i stedet for skinnende (og plastbelagt) gavepapir. Det er altså også noget at hente på den hjemmelavede konto. Man kan selvfølgelig investere i keramik og glaskunst som er produceret lokalt og udenfor en kæmpe produktionskæde, men hvis man ikke lige synes, at det er vejen frem, så kan man faktisk pynte rigtig fint med alskens grønt fra skoven. I flere butikker op til jul ser jeg ofte plast-emballagerede kasser med mos og grene, gran og kogler, som snildt kan købes. 50 kroner for 4 stk. Man kan i stedet bare gå ud i haven eller ud i skoven og samle det sammen, som alligevel ligger løst på jorden. Jeg elsker at dekorere med kogler og gran. Koglerne gemmer jeg år efter år. Mens granen kan komposteres.

Juletræet
I forlængelse af gran-snakken, så bliver vi også nødt til at snakke om juletræet. For det er da ikke optimalt at gro træer, blot så de kan stå og visne i vores dagligstuer hvert år. Det er naturligvis en mere naturlig løsning – en løsning som ikke involverer et juletræ i plast. Man kan nemlig, hvis man har en have eller en terrasse, have et grantræ i en potte og tage det ind et par dage om året. Man kan plante det ud efter endt brug og tage det ind igen år efter år. Det er også forskellige virksomheder som specialiserer sig i bæredygtige juletræer. Ét eksempel, jeg har hørt om, leverer træer i potter og henter dem igen til udplantning. Det er smart. En anden løsning er simpelthen at have et genbrugeligt træ af, ja træ. Disse træer består af ”grene” som sættes fast på stammen. Der følger en fod med, og træet er lavet af massiv fyr eller eg. Så har man én ting i træ fremfor at købe nye træer hvert år. En løsning som kan bruges flere gange vil altid være bedre end at lade grantræer ligge bagerst i haven og gå til, for det kræver mange ressourcer at gro et træ.

Madindkøb
Planeten bliver ikke koldere fordi det snart er jul – tværtimod. Mængden af animalske produkter, vi spiser i løbet af julen, har desværre en stor effekt på hele årets ressourceforbrug, så hvis man ønsker at have en grønnere jul, så er maden altså et rigtig godt sted at starte. Man kan spise alt muligt lækkert uden kød og mejeriprodukter. Jeg serverer ofte veganske julemiddage for venner og familie og der er aldrig nogen, som går skuffede eller sultne fra bordet. I stedet for flæskesteg laver jeg en indbagt nøddesteg med brun sovs og kartofler. I stedet for andesteg serverer jeg en hvedebaseret ”mock-duck” med appelsinsovs. Som tilbehør står den på sæsonens grønt (og rødt). Risalamanden laves nemt vegansk med havredrik og sojafløde. Det er også en god idé at lave hyggelige snacks som pebernødder og småkager. Disse kan nemt laves med en plantebaseret smørbar og ingen kan smage forskel – bare spørg min far. Jeg kan rigtig godt lige at hænge småkager i en lille snor på juletræet, på juleaftensdag, så man kan småsnacke lidt, imens man venter på middagen. Dette fungerer både til utålmodige børn og voksne.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode