12. december, af Lis Rom Andersen

På inspirationstur til Göteborg

På det internationale Global Destination Sustainability Index har Gøteborg de sidste to år ligget i front, mens Aalborg i 2018 blev nr 18 og i 2019 nr. 5. Det er vi stolte af, men vil gerne endnu længere op på listen. Derfor tog en gruppe fra Center for Grøn Omstilling og fra Visit Aalborg på studietur for at blive inspireret med formålet:

Hvordan blev Gøteborg verdens mest bæredygtige turistdestination?

Et bæredygtigt halvmarathon

Første stop var Gøteborgsvarvet, et af verdens største halvmarathon, som hvert år samler 60.000 deltagere og 200.000 supporters. De arbejder med 3 indsatser for bæredygtighed: gratis transport med kollektiv trafik for deltagerne, krav om 40 pct. økologi samt krav om vegetariske retter og affaldssortering af frivillige.

Hos Gøteborg og Co, som er Gøteborgs turist- og eventkontor ejet af kommunen, har man de sidst 20 år arbejdet med bæredygtighed i store events og har en vision om, at turismen inden 2030 fordobles ved at være et internationalt forbillede for bæredygtighed på både den sociale, miljømæssige og økonomiske dimension. Blandt andet har Kulturkalaset et projekt om at reducere engangsprodukter gennem incitamenter som rabatter, engangsfri zoner, pantsystemer og vandposter. Her har man eksempelvis gode resultater med at gæster medbringer egne tallerkner, drikkebeholdere og bestik.

 

I front med cerficeringer

Gøteborg og Co har sammen med kommunen og virksomhederne i branchen en erklæret målsætning om, at virksomheder skal være certificerede. Byen har endda sin egen certificering. Hele 95 pct. at hotelværelserne er certificerede i Gøteborg – til sammenligning er det 55 pct. i Aalborg. Et af eksemplerne på det er det store konferencecenter/hotel Massan i Gothic Towers med over 1500 værelser, hvor hele centret arbejder bevidst med bæredygtighed.

 

En SMART city-logistik!

Gøteborg har også lavet projekter med citylogistik, Stadsleveransen, hvor virksomhederne i nogle centrale bydele får leveret pakker med elbiler og cykler – projektet kører nu på 3. år, og det har vist sig vanskeligt at få en forretning ud af det. Og så prøvekørte vi nogle af de nyeste og flotteste el-cykler med container på ladet til transport af pakker – dem kører der over 100 af i Gøteborg – og det forlyder fra de udsendte medarbejdere at testkørslen gik godt!

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode