26. april, af Mads Broholm Pedersen

En kødfri dag gør en stor forskel

Aalborgs rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen, Lasse P. N. Olsen viser vejen til en mere bæredygtig kost ved at gå i kantinekøkkenet og tilberede vegetarisk linsesuppe til 300 medarbejdere.

Ved at bruge mindre kød i køkkenet opnår vi mindst to gode ting. For det første værner vi om klimaet ved at nedsætte vores CO2 udledning og for det andet kan det give os helt nye smagsoplevelser at tænke nye og anderledes kødfri opskrifter ind i dagligdagen. Derfor kan du også finde opskriften på Lasse P.N. Olsens linsesuppe – stærke linsesuppe – længere nede på siden.

Vores madvaner har stor betydning for vores klima. Vores udledning gennem madlavning fylder faktisk 20-25 % af vores samlede CO2-udledning pr. person, og kød spiller en kæmpe rolle i det regnskab. Skal vi så allesammen være vegetarer? Nej, det skal vi ikke nødvendigvis. En enkelt kødfri dag om ugen kan faktisk gøre en stor forskel. En global kampagne, Meat Free Monday (på dansk kødfri mandag) opfordrer til at spise mindre kød, og du kan også blive en del af bevægelsen her.

Til daglig er det dog ikke Lasse P.N. Olsen, som står for madlavningen i kantinen, så jeg fik i stedet en snak med Gitte Vangsø, kantineleder i Miljø- og Energiforvaltningen og på Nordjyllandsværket. I Aalborg Kommune blev der for et par år siden sat et krav om, at mindst 30 % af det mad, der serveres, skulle være økologisk. Det var Gitte Vangsø umiddelbart en anelse skeptisk over for pga. budgettet.

Når hun ser tilbage, er hun glad for det skete. Da jeg spurgte hende, hvordan hun havde det med økologi og miljøet i forhold til mad, svarede hun: ”Jeg er ikke frelst, men jeg er blevet mere bevidst om mine valg”. Hun viste mig stolt rundt i køkkenet og fortalte om alle de små ting, de gør for at være mere bæredygtige. F.eks. har de fået installeret en container til biobrændsel, hvor alt det mad, der ikke bliver spist eller brugt til at koge fond, bliver samlet. 

Meatfree Monday
Kantinen hos de førnævnte forvaltninger har indført Meatfree Monday og med denne ændring sparer de mere end to tons kød om året, som svarer til mere end 15 tons CO2 ved blot at undlade kødet i den varme ret om mandagen. I stedet bliver der f.eks. serveret lækre linsefrikadeller, bønnelasagne, hummus og meget andet.

Ideen om kødfri mandag kom dog hverken fra kantinen eller kommunen. Ønsket om kødfri mandag kom fra en medarbejder, der havde hørt om Meat Free Monday-konceptet, og der blev taget godt imod tiltaget. Ledelsen bakker også op om den kødfri dag. Måske du kan foreslå det der, hvor du arbejder?

Selv hvis du ikke er klar til en kødfri dag, er der point at hente på miljøkontoen. Dit valg af kød betyder nemlig rigtig meget. Det er især oksekød og lam, der forurener mest. Du kan f.eks. blive mere klimabevidst i dit madforbrug ved at kigge på denne tabel, når du sammensætter din mad.

Opskrift på linsesuppen
Her som lovet, opskriften på den omtalte linsesuppe.

Den stammer fra en af Lasse P.N. Olsens  veninder, somi sin tid lærte den fra sin marokkanske nabo.

Til 500 gram røde linser skal der ca. bruges følgende ingredienser:

Olie til stegning af grønsager
2 Løg
4 stængler Bladselleri
2 Peberfrugt
4 fed Hvidløg
2 Chilier (gerne både friske og chilisovs eller knust på glas)
Grønsagsbouillon
Vand (så det dækker grønsager og linser – suppler evt. undervejs se evt.
på linserne hvor meget de opsuger)
500 g  Røde linser

Spidskommen
Stødt korianderfrø
Tørrede korianderblade
Peber
Citronsaft

Rist løg og bladselleri. Tilsæt hvidløg og friske chilier og rist med.
Hæld vand og linser på og tilsæt grønsags bouillon og krydderrier.
Kog i min. 20 minutter, gerne mere (linserne skal koge ud).
Rist peberfrugterne på en pande og tilsæt dem når suppen er næsten
færdig.
Smag til med ekstra krydderier og citronsaft.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode