21. februar, af Mads Broholm Pedersen

Mad, der giver en god smag i munden

Du kender sikkert det med at have kræsne børn. Jeg var en af dem, faktisk var jeg en meget kræsen voksen. Indtil for 2 år siden spiste næsten ingen grøntsager. Det besluttede jeg mig at gøre noget ved det. Men hvordan ændrer man på den måde man har spist hele sit liv?

Jeg kom frem til at jeg jo ikke er helt ung mere, og måske ville min kæreste og jeg gerne have børn en dag. Vores ønske om at ændre kosten kom delvis på grund af vores fremtidige børn, og  vores helbred; men også for miljøets skyld. Det viser sig nemlig at den madkultur, vi har i Danmark, er en belastning for miljøet.

Drivhuseffekten er almindeligt kendt, men for alligevel at ridse fænomenet op, så er det kort fortalt, at bl.a. nogle af de ting vi mennesker laver (fx produktion af kød) danner det vi kalder drivhusgasser. Disse gasser er med til at ændre temperaturen på planeten. Det lyder måske rart når man sidder i bilen en kold morgen i februar. Men det kan have store konsekvenser for livet på jorden. Læs eventuelt mere på  http://www.dmi.dk/laer-om/temaer/klima/drivhuseffekten/.

Vi har i Danmark en madkultur, hvor kød er midtpunktet. En typisk brainstorm på hvad vi skulle have til aftensmad lød som oftest: ”Okay, vi har det her kød, så laver vi en sovs og så er spørgsmålet bare om vi skal have kartofler, ris eller pasta?”. Min kæreste havde tidligere givet udtryk for et ønske om at blive vegetar for at skåne miljøet. Det har bare altid virket så uoverskueligt, for hvor stor en forskel gør det egentligt? Så læste vi en artikel i Politiken at ”klimabelastningen ved at spise 1 kg kød svarer til at køre omkring 130 km i bil. Den triste kendsgerning er, at hver gang vi sætter tænderne i en bøf, øges den globale opvarmning. ” http://politiken.dk/mad/madnyt/art4960338/Hj%C3%A6lp-klimaet-tag-en-k%C3%B8dfri-dag.

Jeg kunne slet ikke forestille mig, hvordan vi skulle lave mad med mindre kød. Jeg skulle jo have mine proteiner. Men vi måtte jo give det en chance og sætte os ind i tingene. Det viste sig, at der var mange grøntsager som indeholdte langt større mængder protein end kød. Bl.a. bønner, nødder og frø.

Det fik os til at forstå at man ikke behøver at vende hele sin verden på hovedet for at gøre noget godt for miljøet. Hellere ændre lidt på sine vaner og holde ved det, end at lave et stort spring og så give op senere.

Vi prøvede at lave mad med en halv pakke oksekød i stedet for hele pakken, resten blev frosset ned til en anden gang. Sandheden er at jeg slet ikke bemærkede forskellen, der kom bare lidt ekstra revet gulerod eller løg i lasagnen eller kødsovsen og så var det præcis den samme oplevelse. Det gav blod på tanden, eller måske nærmere grønt på tanden,og efter nogle måneder stødte vi på siden http://www.kødfrimandag.dk/  En side fyldt med opskrifter og opmuntring til at prøve at have en kødfri dag om ugen.  Maden var så lækker at vi endte med at lave det oftere end én dag om ugen.

Nytårsmenuen sidste år, stod på store vegetariske burgere med navnet ”Green monster veggie burger” fra opskriften http://veganheaven.org/recipe/green-monster-veggie-burger/ og de smagte fantastisk. Den er perfekt til at vise folk at man ikke behøver kød, for at lave en saftig og velsmagende burger. Jeg har tilladt mig at skrive den ind, med danske måleenheder nederst i indlægget.

Det, der startede med et ønske om, at udfordre mine kræsne vaner endte med at blive en kæmpe succes. Det er godt for miljøet, godt for vores kroppe og vi har nu mulighed for at give bedre madvaner videre til vores fremtidige børn.

Jeg håber, det har givet inspiration til at du selv har lyst til at prøve at skære ned på kødet, og skrue op for grøntsagerne. Der er virkelig noget om det, når man siger ”lidt har også ret” for hvis alle gør lidt, skaber vi rammerne for en grønnere verden til vores børn og børnebørn. Og så gør det jo ikke noget at det også er sundt og velsmagende at hjælpe miljøet . Du kan for eksempel starte med at lave Green monster veggie burgeren jeg nævnte tidligere, Her er opskriften på dansk.

 

Green Veggie monster burger

Til 4 personer

Forberedelsestid ca. 45minutter

 

Ingredienser

4 store burgerboller

 

Til green monster vegetar bøffer

5 dl frosne ærter

140gr frossen grønkål

Et halvt hoved broccoli (ca. 200gr) skåret i små buketter

1 stilk bladselleri hakkes

1 hakket løg (jeg brugte 1 peberfrugt i stedet)

2 fed hvidløg hakket fint

2,5 dl havregryn

2,5dl rasp

1,25dl hakkede valnødder

1 tsk. Italiensk krydderi mix (oregano, basilikum, rosemarin, timian, persille, salvie)

2 tsk. Soya

1 spsk. Sennep

Salt og peber

 

Som fyld til burgeren

1 aubergine

1 peberfrugt

Eventuelt noget salat

Mayonnaise med soltørret tomat

6-8 spsk. Mayonnaise (jeg brugte hellmans mayonnaise)

Hakket soltørret tomat

Instruktioner

 

  1. Bring en mellemstor gryde med vand i kog. Tilsæt det frosne grønkål, efter to minutter tilføj da de frosne ærter og kog I 7 minutter. To minutter inden tiden er løbet ud skal du tilføje broccolien. Hæld vandet fra og sæt det til at køle af før du hælder det over I foodprocessoren (en stavblender kan til nød gøre jobbet).
  2. I mellemtiden kan du varme noget olivenolie I en lille pande og stege løg I 2-3minutter, derefter tilføj hvidløg og steg for et minuts tid
  3. Hæld de kogte grønsager sammen med det hakkede selleri I en foodprocessor og kør I et par sekunder. Det er vigtigt at der stadig er lidt tekstur. Hæld det hele I en skål og rør havregryn, rasp, valnødder, stegte løg og hvidløg i. krydder det med italiensk krydderi mix, soya, sennep, salt og peber.
  4. Form 4 bøffer og sæt dem til side
  5. hak de soltørrede tomater og rør dem I mayonnaisen.
  6. Skær aubergine og peberfrugt I tynde skiver. Varm noget oliven olie I en grillpande og steg dem forsigtigt I 3-4minutter indtil de begynder at blive brune.
  7. Varm noget olie og steg de grønne bøffer I 2-3minutter på hver side. Server dem I en burger bolle med salat, de grillede grønsager og mayonnaisen med soltørrede tomater.

 

Opskrift samt billede er lånt af http://veganheaven.org/recipe/green-monster-veggie-burger/

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode