23. januar, af Grøn Agent Zacharias Brix Madsen

Have uden gift

I Aalborg er vi rigtig heldigt stillet. Vi har grundvand til rådighed, som er så rent, at det ikke behøver gennemgå renseprocesser, inden det kommer ud af hanen! Men vi bor også oven på vores grundvand, så hvis vi fortsat skal have rent drikkevand, er vi nødt til at passe på det.

Grundvand

I Aalborg er en stor del af vores grundvand meget sårbart, fordi det ligger under et kridtlag, hvor rester af sprøjtegift og andre miljøfremmede stoffer ikke nedbrydes, inden de havner i grundvandet. Derfor skal vi tænke over, hvad det er, vi er med til at tilføre grundvandet.

Mange bruger sprøjtegift som en hurtig genvej til at få haven til at se flot ud. Der kan også være en forventning fra naboerne om, at du holder din have fri for ukrudt. Men du kan sagtens holde haven uden at bruge gift.

Har du meget ukrudt, som du ikke kan få bugt med udelukkende ved hjælp af håndkraft, så kan du prøve at slå ukrudt ihjel med ukrudt! Ved at lave en ajle af fx mælkebøtter kan du slå mælkebøtter ihjel. Filosofien bag ajle er, at planterne ikke bryder sig om deres egen død. Derfor virker ajle af fx skvalderkål mod skvalderkål, ajle af mælkebøtte mod mælkebøtter, ajle af brændenælde mod brændenælder, ajle af padderokke mod padderokker.

Sådan laver du din egen ajle
Alle typer planteajle brygger du ved at plukke en spandfuld af den ukrudt, du ikke ønsker. Derefter fylder du spanden med vand, dækker den til, og lader ajlen stå i to til tre uger – indtil der dannes en hinde af råd over vandet. Herefter skal du blande én del ajle med tre dele vand og vande tre aftener i træk på ca. samme tidspunkt – gerne når jorden er tør – og efter nogle uger skulle ukrudtet begynde at blive misfarvet. Herefter skulle det gerne visne væk. Skulle ukrudtet være genstridigt, kan du gentage vandingen – igen tre aftener i træk på ca. samme tidspunkt – og med samme blandingsforhold eller stærkere.

Du skal vande med ajlen om aftenen, fordi ajlen optages via rødderne i løbet af natten, hvor fordampningen er mindst, og derfor skades rødderne og planten mest. Dog skader ajle af fx skvalderkål kun skvalderkål, og derfor kan man bruge det igen og igen uden at skade andre planter i nærheden. Husk dog, at hvis du vander fx skvalderkål med ajle, skal du ikke spise det bagefter. 

Hvis du har flere typer ukrudt, er det mest effektivt først at vande for den ene slags, derefter vente en uges tid, og derefter vande for den anden slags. På den måde er jorden mest tør, og ukrudtet vil derfor optage ajlen hurtigere.

Positive effekter

Det har også andre positive effekter, at du ikke bruger gift i haven. Du får en større variation af planteliv og kan være heldig, at det tiltrækker flere dyr til haven. Skadedyr bliver spist af nyttedyr, så når du bruger sprøjtegift, rammer du en plante eller insekt, der indgår i et større økosystem.

Sprøjtegift kan også være skadeligt for mennesker, men vi ved endnu ikke i et hvilket omfang og hvor små mængder, der skal til. Vil du være på den sikre side, så skal du ikke sprøjte, hvor fx børn eller kæledyr færdes eller kan komme til at putte planter eller jord i munden med rester af gift.

Hvis du er rigtig sej, sætter du et klistermærke fra Giftfri Zone på postkassen og fortæller dine naboer, at du synes, at en have med et velfungerende økosystem er meget flottere end en have uden ukrudt og insekter Du kan få inspiration til ”sabotage” af den velholdte have her.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode