13. juni, af Kasper Nyhus Stenholt

Hasseris Enge Kogræsserforening

”Der er rigtig mange mennesker – og særligt børn – der ikke forbinder det, at hente kød i supermarkedets køledisk, med at et dyr er blevet slagtet. Og det er en vigtig læring! Både fordi det vigtigt at vide, hvor kødet kommer fra, men også fordi vi tror, at det øgede kendskab kan være med til at sænke vores kødforbrug,” siger Grøn Agent, Zacharias Brix Madsen.

Hasseris Enge Kogræsserforening

Den 26. april 2018 var der stiftende generalforsamling i Hasseris Enge Kogræsserforening. Kort fortalt er det en forening, hvor aalborgensere er sammen om at passe 4 køer på et forholdsvist bynært areal. Du kan altså ”eje” din egen ko, selvom du bor i en lejlighed i Øgaden, Vestbyen eller et helt tredje sted. Der er blevet afsat 24 anparter i løbet af kort tid, og foreningen er i fuld gang med at føre daglige tilsyn ved de 4 glade køer, der er en blanding af racerne Jersey og Murray Grey. Det daglige tilsyn er et krav, for at man kan kalde Kogræsserforeningen for økologisk – og det er vigtigt, hvis man spørger Aalborg Kommunes Grønne Agent, Zacharias Brix Madsen, der har været med til at starte projektet:

”I Aalborg Kommune arbejder vi for mere økologi og lokale fødevarer til aalborgenserne, og det er i særdeleshed nogle faktorer, der er i spil i det her projekt. Foruden høj fødevarekvalitet er kogræsserforeningen med til at styrke forbindelsen mellem land og by ved at give mulighed for at ”byboere” kan eje en ko sammen med andre aalborgensere med samme interesse. I arealets vestlige ende er der Bjørneklo, og efter en måneds tid på arealet er det tydeligt se, at køerne er glade for den ellers så forhadte plante. På den måde er dyrene også med til at fjerne en uønsket plante, fremme biodiversiteten i området, og på sigt håber vi, at der kommer flere ønskede blomster- og dyrearter”.

Det kan du læse mere om i Aalborg Kommunes strategi for biodiversitet: https://www.aalborg.dk/media/6451591/rig-natur-endelig-version-10-05-17.pdf

Daglige tilsyn sikrer høj dyrevelfærd

Medlemmer af Hasseris Enge Kogræsserforening fører på skift tilsyn med dyrene. På de daglige tilsyn sørger medlemmerne bl.a. for at:

– dyrene ser ud til at trives
– dyrene har adgang til vand
– der er strøm i hegnet, og det er intakt
– hegnet holdes fri for bevoksning af græs og siv

De daglige tilsyn er med til at lette landmandens opgave med dyrene. I stedet for at landmanden skal tilse dyrene dagligt, er det foreningens medlemmer, der nyder at komme ud og kigge til deres fælles køer. I realiteten er det landmanden, der ejer dyrene, men medlemmer har betalt depositum, og de er dermed økonomisk forpligtet sig til at aftage minimum 1/8 del af et dyr, hvilket er svarende til ca. 25 kilo. økologisk kød.

Slagtning af dyr giver kød i fryseren

Det lyder umiddelbart ret basalt og logisk, men det er vigtig del af formålet med at etablere en kogræsserforening. Der er rigtig mange mennesker – og særligt børn – der ikke forbinder det, at hente kød i supermarkedets køledisk med, at et dyr er blevet slagtet. Og det er en vigtig læring! Både fordi det vigtigt at vide, hvor kødet kommer fra, men også fordi vi tror på, at det øgede kendskab kan være med til at sænke vores kødforbrug. Danskernes kødforbrug er blandt verdens højeste, og det er efterhånden alment kendt, at kød er en af de helt store klimasyndere.

Vi håber på endnu flere medlemmer næste år

For at en forening skal fungere er det essentielt, at man har engagerede medlemmer. Fra starten var det håbet at finde 16 medlemmer, der ville være med til at løbe projektet i gang. Derfor var det et ønskescenarie, da 24 medlemmer fra hele Aalborg meldte sig ind i foreningen. Det første år er der mange nye ting, som vi sammen skal finde ud af at løse, og det kan til tider være lidt af en udfordring. For eksempel har vi kastet os over en lidt speciel afgræsningsform, der kaldes Holistisk Afgræsning. Det skulle eftersigende være med til at sikre færre parasitter, bedre græsvækst og øget kulstofbinding – om det reelt påvirker Co2-regnskabet, er noget vi forhåbentligt bliver klogere på!

Du kan læse mere om Holistisk Afgræsning her: http://okologi.dk/landbrug/viden/kvaeg/holistisk-afgraesning

Skulle du være interesseret i at blive medlem af foreningen fra næste år, så er du meget velkommen til at sende os en mail

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode