23. januar, af Grøn Agent Zacharias Brix Madsen

Har du gode vaskevaner?

Ind med det snavsede tøj - tryk på start - hurtigt over i tørretumbleren. Bruger du hovedet, når du vasker eller kører du med automatgear? Der er overraskende mange faldgruber – og muligheder for at slippe billigere i strøm og vand.

Når du vasker

De fleste af de ting vi foretager os i vores hverdag tænker vi ikke nærmere over. Og jo kedeligere opgaven er jo mindre tænker vi over, hvordan vi løser den. Det kan koste dig dyrt.

Når du vasker har du mange muligheder for at spare, hvis du slår automatikken fra og i stedet vasker smart.

Det første du skal overveje er, om tøjet overhovedet behøver, at blive vasket? Det er selvfølgelig ikke fedt at have en plet på tøjet, men lidt lugt kan faktisk fjernes bare med frisk luft. Prøv at hænge en trøje ud på altanen eller i haven i en dags tid i stedet for at vaske den. Er lugten forsvundet? Behøver du egentlig at bruge vand og strøm på at vaske den eller er den friske luft nok?

Det næste du skal overveje er, om du fylder vaskemaskinen helt op? Der behøver ikke at være ret meget ”luft” øverst i maskinen og jo mere du fylder den jo billigere bliver din el- og vandregning, fordi du vasker færre gang.

Når du har fyldt maskinen skal du sætte temperaturen og hælde vaskepulver i maskinen. Her er der igen penge at spare. Ved lavere temperaturer bruger vaskemaskinen nemlig mindre strøm! Sænker du temperaturen fra 40 til 20 grader sænker du altså også din energiregning. Du skal bare huske at bruge vaskepulver, der er beregnet til lavere temperaturer. Det kan du læse mere om her.

Du kan også prøve at vælge et kortere program end du plejer. Tjek om tøjet bliver lige så rent som det plejer og hold dig til det korte program fremover.

Bruger du tørretumbleren hver gang du har vasket tøj? Så er her en god nyhed: Ved at gå over til at bruge tørresnor kan du spare rigtig mange penge! Tørretumbleren er et af de mest energikrævende apparater, du har. Hver gang du hænger tøj til tørre fremfor at tænde tumbleren sparer du faktisk penge. En ældre tørretumbler kan faktisk koste dig 1.200 kr. om året!

Har du flere vasketips eller har du afprøvet nogle vores tips? Del gerne dine erfaringer her på siden.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode