20. januar, af Mette Melchiorsen

Genbruger du din hverdag?

Vupti, der stod den pludselig – midt i vores indkørsel. En container så ny at dens polerede overflade reflekterede solens stråler i en sådan grad, at man blev blændet af at kigge på den! Målet med monstrummet var klart! Vi skal blive bedre til at tænke os om – og anderledes – så vi kan få det maksimale ud af det affald, vi smider ud, og i stedet genbruge det til nye produkter.

Hold op hvor latterligt, vil mange nok tænke! Bliver det hele ikke bare blandet sammen og brændt? Svaret er et nej! Hvis du har læst den vedlagte folder, som beskriver, hvordan vi fremadrettet skal sortere vores affald i Aalborg Kommune, så kender du også svaret. En folder, som Aalborg Renovation egentlig bør få ros for at have udarbejdet. Den giver nemlig et let og overskueligt billede af, hvilket affald der hører til hvilke kategorier – også visuelt.

Vi producerer hver især omkring 600 kg affald om året – 600 KG!!!! Jeg var næsten ved at falde bagover, da jeg læste det, men jeg blev nok mest chokeret over, at vi førhen kun har sorteret vores pap/papir fra restaffaldet, når der i realiteten er SÅ meget af det resterende affald, som er værdifuldt og kan genbruges.

Affald – en del af hverdagen

Herhjemme valgte vi, i forbindelse med vores huskøb, at rive det gamle 60’er køkken ned for i stedet at investere i et spritnyt køkken fra IKEA – og ikke mindst at overdynge det med deres geniale løsninger, som gør affaldssorteringen til en leg. Det gamle køkken fik lov at leve videre i garagen, hvor det danner rammerne for min kærestes værksted. Smukt? Nej. Brugbart? Ja.

Vores affaldsskuffe er forholdsvis stor, og derfor var det også oplagt at inddele den i så mange forskellige fraktioner som muligt, hvilket blev til: Pap/papir, batterier/små elektronik, restaffald, glas og plast/metal.

Den udvidede affaldssortering har derfor ikke krævet den store tilvænning fra vores side, da vi med projekt-nyt-køkken havde muligheden for at designe og indrette det ud fra vores nuværende – men også fremtidige – behov. Nogle gange er det altså bare en kæmpe fordel at have lidt kommunal insiderviden. Men jeg kan sagtens se, hvilke udfordringer mange af jer står overfor ved pludselig at skulle tænke nye affaldsstativer/-løsninger ind i køkkenet. For hvem har egentlig den overskydende plads, som er nødvendig for at kunne sortere yderligere? Jeg har derfor støvsuget Pinterest og fundet nogle fine bud på, hvordan det kan gøres:

Affaldssortering er en leg

Vi går meget op i at inddrage vores børn i de daglige gøremål herhjemme. Vi har jo som forældre lynhurtigt erfaret, at det der med at have selvhjulpne børn er et hit! Men egentligt kan vi også godt lide tanken om, at de stifter bekendtskab med affald, genbrug og miljø. Vores ældste søn spørger ofte ind til, hvor i ”skuffen” hans affald skulle placeres – og kun en sjælden gang rammer han forkert.

For at lette sorteringsarbejdet for vores børn – men i den grad også for vores gæster – har vi påklisteret piktogrammer, som TYDELIGT viser, hvor affaldet skal hen. Piktogrammerne kan du helt gratis hente her.

Hvad så når man er i tvivl?

Er du i tvivl om, hvad der hører til de enkelte affaldskategorier, kan du finde svar på mange spørgsmål – eller stille yderligere – på ReTænks facebookside eller hjemmeside, hvor du også kan danne dig et hurtigt overblik over de forskellige affaldstyper.

Er Jeres børn med til at sortere affald derhjemme og hvordan? Hvordan oplever I den nye sorteringsordning? Har du bud på nogle gode løsninger til at indretningen, som letter sorteringsarbejdet?

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode