10. marts, af Heidi Lyhne Jensen

Danmarkshistorie lige her i Aalborg

På Astrupstien i det østlige Aalborg triller lige nu to førerløse busser i fast rutefart. En tredje står til opladning, klar til dagens dont.

Der blev skrevet Danmarkshistorie, da landets første førerløse busser blev sat i drift, til en storstilet åbningsfest torsdag den 5. marts. Her trillede busserne ud for at servicere den 2,1 kilometer lange busrute i Aalborg Øst.

De eldrevne busser er ikke bare en ny form for bæredygtig transportteknologi, det er også et ambitiøst forsøg på at skabe sammenhængskraft i en bydel og social bæredygtighed blandt beboerne. Det tapper ind i FN’s verdensmål om at gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige.

Busserne bliver en stor hjælp for flere borgergrupper i Aalborg Øst, med mobilitetsudfordringer. Håbet er, at busserne kan binde bydelen bedre sammen og gøre det lettere for beboerne at bruge områdets aktiviteter.

Busserne kører uden chauffør, men navigerer via sensorer og software, som gør dem i stand til at registrere deres omgivelser. I den første tid vil busserne være bemandet af en operatør, der med joystick i hånden kan træde til, hvis noget går galt, men på sigt er det meningen, at busserne skal køre uden personale.

 

Fakta:

  • Det er Aalborg Kommune og selskabet Holo, der står bag de førerløse busser
  • Busserne har en topfart på 18 km/t.
  • Det er gratis at køre med.
  • Ruten er 2,1 kilometer lang.

 

Læs mere om busserne her

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode