30. maj, af Mads Broholm Pedersen

Fif til en bæredygtig sommerferie

Så er det tid til at planlægge sommerferie, og du har måske allerede gjort dig overvejelser om, hvor ferien skal gå hen. Men har du overvejet, at holde en bæredygtig ferie? Her giv er vi dig en række fif til en bæredygtig sommerferie.

Du og din familie vil måske ud at flyve. Flytrafik er almindeligt anerkendt for at bære 5 % af den CO2-udslip, der lige nu er med til at ødelægge vores beskyttende ozonlag (læs mere her). Hvis du bor i Aalborg og benytter dig af kollektiv transport samt bruger cyklen, vil dine flyture sandsynligvis udgøre det primære CO2-udslip for dig, personligt. Men er der så slet ikke noget, man gøre for at flyve mere bæredygtigt?

Sørg for at flyve den korteste rute og gerne direkte til din destination, eller med så få mellemlandinger som muligt, for et fly bruger utroligt meget brændstof, hver gang det skal lette. Når du så er landet, er der flere ting du kan gøre for at forbedre dit CO2-regnskab.

Vælg et ”grønt” hotel

Mange hotelkæder er begyndt at tænke grønt. Støt de hoteller der tager miljøet seriøst, som fx her. Brug offentlig transport og cykl så meget som muligt – alternativt kan man nogle steder leje en elbil. Spis også gerne lokalt og økologisk hvis muligt.

Hvis du derimod fravælger flyrejsen, er der masser af andre og billige alternativer. Her er en liste med nogle forslag:

1. Ø-lejr med familien. Mange af lejrene ligger på små øer, og nogle af dem er næsten helt uden veje og trafik. Man bor i telte, laver mad sammen og spiser omkring lejrbålet med de andre familier. Tit er der nogle bestemte aktiviteter bundet til de forskellige lejre. Det kan være havkajak, musik og dans, eller bare hygge omkring bålet. Afhængig af hvilken ø-lejr du vælger koster det omkring 1000,- pr. uge inkl. kost for en voksen og cirka det halve for børn.

2. Overnatning i naturen. ”Fri teltning” – her kan du overnatte gratis i en del af Naturstyrelsens skove. Der er også omkring 1.000 naturlejrpladser man kan bo på, for max 30,- pr person pr nat, og oftest helt gratis. Det kan du læse mere om på Friluftsrådet. Du får mulighed for at opleve den danske natur helt tæt på. Hvis man mangler inspiration til at komme ud i naturen, er der tips og tricks at hente ved Naturekspeditionen, hvor der også er massere af arrangementer for hele familien.

3. Aktiv ferie i Danmark. Vi har tusindvis af skiltede ruter og overskuelige afstande mellem oplevelserne. Det kan både være cykelferie eller vandreferie, som med fordel kan kombineres med ”Fri teltning” og overnatning i det fri (se ovenfor). Det kan være en billig og oplevelsesrig ferie for hele familien.

4. Boligbytning er en populær måde at holde en alternativ ferie på. Her flytter du ind i en anden families bolig, passer deres blomster, slår græsset og evt. fodrer deres dyr. Det er en billig og anderledes måde at opleve en anden del af Danmark. Det foregår sådan, at den anden familie flytter ind i dit hus og passer det, imens du er væk, og du vice versa for jeres hus. Inden ferien skriver man og taler i telefon med sin byttefamilie. Så kan man lige lære dem at kende først, og så er begge parter forberedt på deres ’nye’ bolig, og området de skal bo i. Det koster typisk omkring 600 kr. årligt at være medlem, men der er ikke penge imellem dem der bytter bolig. Du kan læse mere om boligbyt på Visit Denmark.

5. Staycation er et fænomen, hvor man bliver boende i egen bolig, men tager så ud og oplever Danmark. Det er de færreste danskere, der har set alle de kulturskatte og naturområder, som Danmark har at byde på. Man behøver ikke at tage til et andet land for at have en sommer fyldt med oplevelser.

Du kan også bruge sommerferien på at blive klogere på miljø, bæredygtighed og den grønne omstilling.

Her får du en lille guide til museer og andre institutioner, der er et besøg værd, hvis du planlægger at holde ferie i Danmark:

Besøg Lille Vildmose centret

Besøg Økolariet i Vejle

Besøg Danfoss Universe

Besøg Energimuseet i Tange

Besøg Cykelmuseet i Aalestrup

Besøg Danmarks nationalparker

Besøg Fødevaremarkeder (flere steder med lokale råvarer)

Prøv Økologisk  bondegårdsferie

Prøv Øko-ferie Knuthenlund

Besøg Naturlegepladser i Danmark

Prøv Geocaching i naturen

Besøg Danske badesøer

Og der er sikkert mange flere, så har du selv forslag, er du velkommen til at skrive dem i kommentarfeltet.

Hvordan skal dig og din familie bruge sommerferien? Har i gode råd til en bæredygtig sommertid? Skriv gerne her og læg billeder på instagram #Grøntaalborg, eller find os på Facebook.

 

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode