21. august, af Heidi Lyhne Jensen

Bæredygtig gastronomi inspirerer til flere unge på kokke- og tjeneruddannelserne

Uddannelser, som bidrager til fremtidens arbejdskraft og den grønne omstilling, er vigtige. Derfor smager elever fra ni 8. klasser i et pilotprojekt på restaurationsbranchens mange muligheder. Når de unge ikke er i køkkenet, arbejder de med grønne idéer og løsningsforslag.

Tech College Aalborg tilbyder en række spændende uddannelser som gastronom- og tjenerelev. I løbet af ni dage i august og september får en række folkeskoleelever nu en smagsprøve på, hvad det vil sige at arbejde i faget.

“Det er vigtigt, vi gør noget i fællesskab for at få uddannet nye faglærte til branchen”, siger Mikele Volpi, som er næstformand i Brancheorganisationen DRC (Danmarks Restauranter og Cafeer) og restauratør i Aalborg (Ristorante SanGiovanni). Han fortsætter: “Samtidig er det nødvendigt, at vi træffer nogle bevidste og hensigtsmæssige valg i forhold til råvarer og dyrevelfærd. For det er ingen hemmelighed, at restaurationsbranchen har et stort forbrug. Netop derfor arbejder vi aktivt i DRC med Stop spild af mad og for en bæredygtig branche”.

Bæredygtighed inden for restaurationsbranchen handler ofte om at sætte fokus på årstidens gode og lokale råvarer samt at stoppe madspild. Elevernes opgave bliver blandt andet at arbejde med fødevarer, som er tæt på udløbsdatoen.

“Vi glæder os til at se, hvilke nye idéer de unge kommer med, og ikke mindst til at udpege tre finalist-klasser, som er kommet med de bedste bud på en bæredygtig ret, hvor der både er tænkt over pris, miljø, promovering og match mellem ret og restaurant”, fortæller rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen, Lasse P. N. Olsen.

Mikele Volpi supplerer: “De unge i dag er vokset op med et helt andet syn på bæredygtighed end sådan én som mig, der først er ved at lære det. Man kan vel nærmest sige, at de er indfødte, mens vi andre er immigranter”.

Fire af de otte deltagende restauranter er allerede med i Aalborg Kommunes “Netværk for Grøn Detail”, som hjælper virksomheder med at komme i gang med – eller videreudvikle – arbejdet med bæredygtighed. “Restauranterne får fx tilbudt en “bæredygtighedsscreening”, hvor vi sammen tænker klimavenlige løsninger ind i den daglige drift. Ud over at gavne virksomhedens økonomi bidrager indsatsen også til den grønne omstilling i kommunen”, siger Lasse P. N. Olsen.

 

Netværket bliver nu suppleret med input fra de unge fra folkeskolen. “Vi vil gerne skabe interesse blandt 8. klasses eleverne for en fremtid inden for den gastronomiske verden. Samtidig ønsker vi at bidrage til at skabe nye og bæredygtige tiltag i restaurationsbranchen”, slutter Lasse P. N. Olsen.

Paraplyorganisationen Nordjysk Mad & Turisme, som er en del af pilotprojektet, har netop til formål at fremme kvalitet, oplevelse og bæredygtighed i gastronomien og fødevareturismen i Nordjylland. Og ved at skabe bæredygtig vækst i hotel- og restaurationsbranchen og den lokale fødevareproduktion sker der en udvikling i hele regionen.

De første udskolingselever trækker i det bæredygtige forklæde mandag 24. august 2020. Forløbet fortsætter til udgangen af september. Den store finale finder sted på Tech College Aalborg fredag 20. november 2020.

 

Fakta

Følgende restauranter er med i projektet:

Restaurant Alimentum, mandag 24. august 2020 kl. 09.00 til 12.00
SushiMania, onsdag 26. august 2020 kl. 09.00 til 12.00
Restaurant Textur, tirsdag 8. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
La Locanda og Restaurant Pingvin, mandag 14. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
Restaurant Meat, onsdag 16. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
La Locanda og Restaurant Pingvin, mandag 21. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
Restaurant Meat, mandag 28. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
Ristorante SanGiovanni, tirsdag 29. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
Restaurant Bühlmann, onsdag 30. september 2020 kl. 09.00 til 12.00
Råvarerne bliver doneret af Dansk Cater og Flying Seafood.

 

Pilotprojektet er støttet med 30.000 kr. fra Aalborg Kommune, 18.000 kr. fra DRC og 15.000 kr. fra Ejendomsmæglernes Fond.

 

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode