13. oktober, af Zacharias Brix Madsen

5 nemme tips til en grønnere jul

Julen er årets store forbrugsfest. Julegaver, strømforbrug og madvaner er med til at hæve vores miljøbelastning på denne tid af året. Jeg har samlet 5 nemme tips til en mere bæredygtig jul, som gør julen grønnere uden at gøre den mindre hyggelig.

Lidt færre stearinlys

Stearinlys er hyggelige og giver glæde i de mørke morgentimer og eftermiddage. Du skal dog huske at tænke på, at stearinlys udsender partikler, der er er sundhedsskadelige. Stearinlys er en af de allerstørste kilder til indendørs partikelforurening, og problemet er størst i julemåneden. Hvis du alligevel tænder stearinlysene, så husk at lufte ud – også selvom det er koldt udenfor.

Udendørs belysning med omtanke

Ligesom stearinlys er hyggelige, så er den udendørs julebelysning også en hyggelig tradition. Her er det vigtigt, at du ser efter, hvor meget strøm din lyskæde bruge ellers kan det blive en dyr fornøjelse. En LED-pære kan bruge ned til 1 watt og kan leve helt op til 80 år. Derfor er en LED-lyskæde meget bedre og billigere end en lyskæde med glødepærer. Brug denne guide til LED, når du vælger lyskæde.

Cirkulære julegaver

Julegaver behøver ikke at være genbrug for at være miljøvenlige. Der er en lang række andre parametre, du kan kigge efter, når du køber julegaver. Det er vigtigt, at modtageren bliver glad for gaven i lang tid. Tænk derfor over, om der er garanti på levetiden, om holdbarheden er høj, om designet er tidsløst, om der medfølger en vejledning og om gaven kan repareres.

Genbrugsgaver er især gode til pakkespil og som mandelgaver, som jo er gaver, der skal passe til alle og ikke opfylde et ønske fra en ønskeseddel. Derfor er der gode muligheder for at finde noget derhjemme, der kan pakkes ind, i stedet for at købe noget nyt.

Undgå madspild

Sørg for at bruge resterne af julemaden. Hvis du har gæster, så fordel resterne mellem jer, så der er større chance for, at I får spist det hele. Tænk også over mængden af kød. En meget stor del af vores CO2-udledning kommer fra vores kødforbrug, så sørg for at spise eller fordele alt kødet i mellem jer, hvis du i anledning af julen ikke vil erstatte kødet med et grønnere alternativ. Til januar kommer vi med en udførlig guide til grønnere madvaner, men her kan du allerede nu finde en opskrift, der passer perfekt til dagen efter julefrokost.

Juletræer kan også være økologiske og kan plantes igen

Økologi fylder mere og mere i vores dagligdag. Økologiske juletræer er blevet meget populære og det er der selvfølgelig en god grund til. Med et økologisk juletræ undgår du nemlig, at der er blevet brugt sprøjtegifte og kunstgødning til dyrkningen. Der dukker også tilbud op, hvor du ikke fælder juletræet, men planter det hjemme, hvorefter forhandleren tager det retur og planter det igen.

Har du en god historie, som du gerne vil dele?

Har du en grøn historie, som du gerne vil dele? Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode.

Send din historie

En historie der
er værd at dele

Har du en historie der er værd at dele?
Så deler vi den gerne her på siden, så den kan komme andre til gode